Skip to main content

In de serie In vier stappen naar professionele marketing nemen wij je mee langs de vier kernelementen van jouw professionele marketingstrategie. In de eerste drie blogs lieten we zien dat merkidentiteit en positionering het fundament vormen van een succesvolle marketingstrategie, dat een effectieve digitale strategie essentieel is om je doelgroep te bereiken, en dat slimme websiteontwikkeling leidt tot maximale groei. In deze blog is het tijd voor stap vier: marketing outsourcing om de laatste stap te zetten naar een geoliede marketingmachine.

Lead generation is een van de belangrijkste componenten van elke willekeurige marketingstrategie: 85% van de b2b-marketeers zegt dat lead generation hun belangrijkste content marketingdoel is. Hoewel lead generation dus essentieel is, blijft het een tijdrovend en uitdagend proces, omdat lead generation voor elk bedrijf anders werkt. Sommige bedrijven hebben de interne mogelijkheden om het lead generation proces te bewaken, maar andere bedrijven doen er beter aan om activiteiten omtrent lead generation uit te besteden aan externe partijen. Deze outsourcing van lead generation is vaak aantrekkelijk voor bedrijven zonder interne lead generation specialisten of bedrijven waar het simpelweg te duur is om een intern lead generation team aan te nemen en te trainen.

 

Wat is marketing outsourcing?

In bovenstaand voorbeeld bespraken we het outsourcen van een specifieke component van de marketingstrategie: lead generation. Marketing outsourcing trekt het breder: als bedrijf huur je een compleet extern team van marketingspecialisten in om jouw marketingstrategie, in samenspraak met jou, vorm te geven, uit te voeren en bij te sturen. Een vaste contactpersoon vormt de brug tussen jouw bedrijf en het team van specialisten en laat alles samenkomen in de juiste dosering, als een dirigent van een orkest.

Het specialistische marketingteam dat jou ondersteunt bestaat onder meer uit een marketingstrateeg, designer, copywriter, advertising specialist, webbouwer, data-analist, SEO-specialist, online marketeer en campagnemedewerkers. Natuurlijk kan het ook kleinschaliger: het is net wat jij nodig hebt. Het team zorgt samen met jou voor een geoptimaliseerde website voor betere vindbaarheid, voor relevante content, voor aansluiting van online met je offline-marketingactiviteiten, voor toename van verkeer op je website, meer bereik met je socials en uiteindelijk conversies van leads naar klanten.

Op basis van verkregen data en inzichten stuurt het team jou bij om je marketingdoelen te behalen. Per kwartaal worden de voortgang en de behaalde resultaten besproken en geëvalueerd. Het algehele proces wordt altijd afgestemd en getuned op jouw bedrijf en jouw wensen. Vaak huur je het externe marketingteam in voor een vaste prijs per maand inclusief software en tools.

 

Welke vormen zijn er?

Over het algemeen zijn er drie vormen van marketing outsourcing, die variëren in de mate waarin je je marketing uitbesteedt. Je kunt all-in gaan en je gehele marketing uitbesteden (outsourcing), je kunt ook juist al je marketing intern houden (in-house), of je kunt kiezen voor een combinatie van outsourcing en in-house.

De keuze die je maakt hangt vooral af van je financiële middelen en de ervaring, capaciteiten en skills van je huidige in-house marketingteam. Het is goed je bewust te zijn van het feit dat outsourcing een ingrijpende beslissing is, want het vereist voldoende financiële slagkracht en het gaat uit van een goede werkrelatie tussen jouw bedrijf en de externe partij.

 

Wat zijn de voordelen van marketing outsourcing?

Deadlines, beperkte budgetten en zelfs laksheid creëren een valkuil voor marketeers om terug te vallen op bekende, oude tactieken. Echter, marketing vereist innovatie en verrassing om effectief te zijn. Marketing outsourcing verschaft precies dat: het verbindt jouw in-house marketing team met een extern team van specialisten dat een nieuw perspectief op de kwesties biedt en dat op de hoogte blijft van nieuwe technologie en marketingtrends. Deze externe professionals werpen een verfrissende blik op jouw business en juist dat is zo waardevol om tot nieuwe, spannende ideeën en strategieën te komen.

Naast het aspect van verfrissing kan marketing outsourcing ook kostenbesparend werken. Een volwaardig in-house marketingteam is duur en bovendien vaak overbodig. Een voorbeeld: wanneer je als klein bedrijf twee blogs per week wil posten, is het uiteraard voordeliger om een freelancer in te huren dan om een full-time in-house blogger aan te nemen. Wanneer je onderneming groeit, kun je je beslissing herzien en kan het zich op termijn uitbetalen om wél die in-house blogger aan te nemen.

 

Combinatie van outsourcing en in-house marketing

Zoals eerder aangegeven hoef je als bedrijf niet direct je gehele marketing uit te besteden, maar kun je ook kiezen voor een combinatie van outsourcing en het gebruik van in-house marketingcapaciteiten. Hieronder bespreken we vijf componenten van je marketing die mogelijk aantrekkelijk zijn om uit te besteden.

  • Content marketing. Informatieve en relevante content kunnen jouw bedrijf kennisleider maken in jouw domein. En wat maakt het uit als jouw content geschreven is door mensen van buiten jouw bedrijf? Zolang deze externe contentschrijvers de complexiteit van jouw business begrijpen, kunnen ze adequate content creëren dat jouw doelgroep aanspreekt.
  • E-mail marketing. Het outsourcen van e-mail marketing betekent voornamelijk dat je een succesvolle, geautomatiseerde e-mail marketingstrategie laat opbouwen. Een e-mail marketingspecialist kan veel handmatig werk van je schouders afnemen door een workflow te creëren die automatisch e-mails verzendt naar aanleiding van een actie van een lead. Denk hierbij bijvoorbeeld aan het verzenden van e-mails als een lead of gebruiker klikt op een social mediabericht of een video afspeelt.
  • Social media. Veel bedrijven behouden graag de regie over hun social media, omdat dit de meest directe manier is om contact te leggen met (potentiële) klanten. Echter, het managen van social media is al snel tijdrovend, en met name voor kleine bedrijven is het onhaalbaar om een full-time social mediamanager aan te nemen. Het is daarom al snel aantrekkelijk om te kiezen voor outsourcing van social media, juist omdat social media in potentie zo een krachtig marketingmiddel is. Wanneer een specialistisch team zich ontfermt over jouw social media, groeit het bereik en de zichtbaarheid van jouw merk naar een nieuw niveau. Mocht je toch liever zelf de regie behouden, dan kun je ook ervoor kiezen om alleen bepaalde social mediataken over te dragen aan een externe partij, waarbij je zelf de strategie bepaalt.
  • Marketing analytics. Veel bedrijven missen intern de expertise om waardevolle inzichten te halen uit marketing-gerelateerde data. Het is doorgaans duur en tijdrovend om een team van data-analisten aan te nemen en te trainen, dus voor bedrijven met veel data kan het zeer waardevol zijn om een marketing agency in te huren die data-gedreven marketinginzichten produceert. Deze agencies komen vaak met oplossingen die optimaal zijn voor jouw bedrijf gegeven je budget en eisen. Die oplossingen brengen jou verder en zorgen ervoor dat je je kan focussen op het ontwikkelen van optimale product- of dienstverlening.
  • Marketingstrategie. Het outsourcen van je gehele marketingstrategie omvat het ontwikkelen van buyer persona’s, het identificeren van trends in jouw markt en het opstellen van tactieken omtrent lead generation. Als je je marketingstrategie uitbesteedt, betekent dat dat je gebruikmaakt van een specialist die op de hoogte is van innovaties en nieuwe, creatieve marketingmethodes. Dit is een uitstekende optie als je marketingtak net even dat extra snufje creativiteit en verfrissing nodig heeft. Let wel: deze vorm van outsourcing is ingrijpend, omdat je je volledige marketingstrategie, weliswaar in samenspraak met jou, neerlegt bij een externe partij.

Marketing outsourcing kan dus interessant zijn voor ieder bedrijf, juist omdat de vorm van outsourcing aangepast kan worden aan jouw wensen. Of je nou je gehele marketing wil outsourcen, of alleen een bepaalde tak, zoals social media of e-mail, het kan allemaal. Een team van marketingexperts ontfermt zich over jouw marketingstrategie en bepaalt in samenspraak met jou de vormgeving, uitvoering en bijsturing. Marketing outsourcing zorgt op die manier voor een nieuw, verfrissend perspectief op jouw marketing, geeft je toegang tot innovatie en creativiteit, en kan kostenbesparend werken.

Wanneer je als bedrijf een sterke merkidentiteit hebt opgebouwd, een effectieve digitale strategie hebt ontwikkeld, slimme websiteontwikkeling hebt toegepast en de juiste vorm van marketing outsourcing hebt gekozen, ben je goed op weg om een geoliede marketingmachine te worden. Dus, waar sta jij op het pad naar professionele marketing?

 

Heb jij hulp nodig op weg naar professionele marketing? Revenue Creative helpt je graag met onze specialistische diensten. Wij ondersteunen jou bij het opbouwen van een sterke merkidentiteit, het ontwikkelen van een effectieve digitale strategie, het opzetten van slimme websiteontwikkeling en de keuze voor marketing outsourcing. Klik op onderstaande knop voor het maken van een afspraak!

Maak een afspraak

English