Skip to main content

Het gaat weer beter met de economie. De economische recessie is voorbij en dat zie je terug bij de Nederlandse bedrijven. Hierdoor gaan steeds meer bedrijven opnieuw investeren in marketing en communicatie. In de markt is zichtbaar dat hierin meer geïnvesteerd wordt, maar de meetbaarheid van de online activiteiten is slecht inzichtelijk. In een Moderne Marketing organisatie, oftewel Revenue Marketing organisatie, wordt met een gecombineerde aanpak van strategie, proces, mensen, technologie, klanten en resultaten, die:

 • Qualified leads voor de sales opleveren;
 • Leads sneller ‘koopbereid’ maken;
 • Marketinginspanningen meetbaar en voorspelbaar maken;
 • Het rendement op marketing en salesinvesteringen vergroot.

Hoe kun je dat doen? Wij leggen het je uit in deze blog.

 

Tip 1: Maak gebruik van marketing technologie

Een Revenue marketingorganisatie gebruikt technologieën om inzichtelijk te maken welke marketingacties bijdragen aan het behalen van de ondernemingsdoelstellingen. Door middel van monitoring en analyseprogramma’s zijn de marketeers in staat om hun marketingacties te analyseren en te verbinden aan hun resultaten. Door gebruik te maken van deze technologieën zijn ze in staat om marketingacties op tijd bij te sturen en deze acties te verbeteren.

Alle gegevens die een Revenue marketingorganisatie verzamelt met het analyseren/monitoren van haar marketingactiviteiten, zijn bruikbaar in de gehele marketingfunnel. Deze gegevens geven je meer inzicht en zorgen ervoor dat je je marketingactiviteiten nog efficiënter in kan zetten. Deze data zorgen voor:

 • Vergroten online bereik;
 • Generen van kwalitatieve leads;
 • Behouden van bestaande klanten;
 • Het uitbouwen van klanten tot ambassadeurs;
 • Etc.

Voorbeelden van programma’s waarmee B2B marketing meetbaar en inzichtelijk gemaakt kan worden zijn bijvoorbeeld: Google Analytics (inzicht website), Mailchimps (inzicht mailing resultaten), Hubspot (website, mailing, sociale media),  Funnel.io, Piwik (web- en dataanalytics software).

 

Tip 2: Formuleren van doelen

Je hebt bedrijfsdoelstellingen (people,planet,profit)  marketingdoelstelling (omzet en afzet) en marketingcommunicatiedoelstellingen (beïnvloeden van kennis, houding en gedrag van je doelgroep). Online marketing valt onder marketingcommunicatie. Dus het inzetten van middelen en kanalen om kennis houding en gedrag van je doelgroep te beïnvloeden. Schrijf je marketingdoelen op of (als afgeleide) marketingcommunicatiedoelstelling op. Aan de hand van deze doelstellingen kun je namelijk bepalen wat met communicatie behaald moet worden.

Zorg ervoor dat je communicatie effectief inzet. Zet niet zomaar wat in, omdat het een onderdeel is van communicatie. Niet voor iedere organisatie zijn dezelfde communicatie kanalen van belang. En te veel onzinnige communicatie inzetten, leidt tot information overload. Dat houdt in dat de doelgroep te veel communicatieactiviteiten van je bedrijf ziet en hierdoor negatief wordt over het bedrijf óf de informatie juist niet meer in zich opneemt. Het is van belang dat je jouw doelgroep goed kent en dat de boodschap op een juiste manier differentieert naar de juiste doelgroep. Met daarbij rekening houdend in welke fase deze doelgroep zich bevindt. Zo beïnvloed je ze op het juiste moment om hen een fase verder in de buyer journey te krijgen (informatiefase-overtuigingsfase-besluitvormingsfase).

Maar nu hoor ik je denken, hoe doe ik dit?

1.     Schrijf je marketingdoelen op of (als afgeleide) marketingcommunicatiedoelstelling op; bijvoorbeeld: naamsbekendheid vergroten, meer bezoekers naar website leiden, vergroten online aankopen, behouden huidige klanten, het maken van ambassadeurs van je klanten etc.

2.     Zorg dat je inzicht hebt in jouw doelgroep. Wat voor een communicatie is effectief om in te zetten en wat niet?

3.     Ga vervolgens na voor jezelf welke van deze marketingdoelen het belangrijkst zijn en welke minder belangrijk zijn. Welk doel staat op nummer 1 en welk doel staat op nummer 6.

4.     Kijk daarnaast of je je huidige doelen meetbaar kunt maken. Maak je gebruik van tools en technieken die deze doelen kunnen meten?

 

Tip 3: start met meten/analyseren

Als je in kaart hebt gebracht welke technologieën allemaal te gebruiken zijn om je marketing te analyseren en je in kaart hebt gebracht welke ondernemingsdoelstellingen het belangrijkst zijn, dan kun je aan de slag met het inzichtelijk maken van je activiteiten. Zorg dat je voor je belangrijkste ondernemingsdoelen tools hebt, waarmee je de marketingactiviteiten kunt meten.

Met het alleen maar meten van resultaten kom je er niet! Het is belangrijk dat je voordat je begint met de inzet van je marketingactiviteiten, de huidige resultaten in kaart brengt. Dus achterhaal:

 • Huidige website bezoekers per maand;
 • Aantal nieuwe klanten per maand;
 • Maandelijkse omzet;
 • Aantal leads per maand;
 • Gemiddelde bereik op sociale media per maand;
 • Gemiddeld bereik blogs per maand;
 • Etc.

Als je deze resultaten in kaart brengt, voordat je start met de inzet van je marketingactiviteiten, dan weet je wat je marketingactiviteiten daadwerkelijk hebben opgeleverd. En maak je het meetbaar en afrekenbaar.

Door te werken met een ‘salesfunnel’ kun je uitrekenen wat je moet bereiken met je marketingactiviteiten om je nieuwe omzet te bereiken.

De uitdaging blijft altijd nog bij een Revenue marketingorganisatie:

 • Zorg voor de juiste mensen in de organisatie (communicatief vaardig zijn, analytisch sterk, creatief, handig zijn met techniek en kwaliteit hebben op het gebied van informatietechnologie)
 • Zorg voor het inzetten van de juiste tools. Er zijn namelijk ontzettend veel tools.
 • En kies de juiste doelen uit. Hulp nodig bij het inzetten van Revenue Marketing? Maak kennis!

 

Maak kennis met Revenue Creative!

Wil jij je inzicht in je online marketingactiviteiten, hulp bij het formuleren van goede doelstellingen óf het samenstellen van een overzichtelijk dashboard?

Revenue Creative levert business value door mee te denken vanuit de ondernemers-, sales- en marketingdoelstelling. Wij adviseren B2B klanten over hun (digitale) sales- en marketingstrategie en de organisatorische impact daarvan. Ons hybride team zorgt voor ondersteuning bij de uitvoering van de digitale verbeteringen en het behalen van de marketing- en salesdoelstelling. www.revenuecreative.nl.

English