Skip to main content

Je bent ondernemer of werknemer in een organisatie die “iets met B2B marketing moet”. Misschien heb je het woord content marketing wel eens langs zien komen. Eigenlijk is het tegenwoordig onmogelijk om effectief “iets met marketing” te doen, zonder regelmatige inzet van content. Maar wat wordt er nu precies bedoeld met content marketing en wat kan je ermee? Dat ga ik in deze blog toelichten.

Wat is content marketing?

In een eerdere blog omschreven we content marketing als volgt.

Content Marketing is een vorm van marketing waarbij het bieden van relevante informatie voor de doelgroep centraal staat. Die relevante informatie moet de klant echt helpen: in het juiste formaat, via het juiste kanaal en op het juiste moment. Deze content zorgt voor communicatie en interactie tussen klanten maar ook tussen klant en organisatie.

Content kan dus gezien worden als relevante informatie, in welke vorm dan ook. Het maken en verspreiden van deze relevante informatie met het werven en behouden van klanten als doel, heet content marketing.

 

Wat is goede content?

Bij content marketing is het essentieel om kwaliteit boven kwantiteit te stellen. Ga dus niet in het wilde weg allerlei posts op Facebook slingeren, je klanten lastigvallen met wekelijkse nieuwsbrieven vol feitjes over je bedrijf, of blogs schrijven die jij zelf interessant vindt. Het is belangrijk om je content echt in te plannen en af te stemmen op je doelgroep. Hoe doe je dat?

  1. Wie is jouw ideale klant? Definieer die persoon zo specifiek mogelijk. Dit heet een buyer persona. Benoem specifieke eigenschappen van deze persoon zoals leeftijd, functie, soort bedrijf, thuissituatie, zijn problemen, uitdagingen en kansen die hij ziet.
  2. Hoe bereik je deze buyer persona? Zit deze persoon op Facebook, Twitter, Instagram, LinkedIn? Zoekt hij/zij op Google een oplossing voor zijn probleem? Met welke tone-of-voice bereik je jouw doelgroep? Breng de buyer journey van jouw persona in kaart.
  3. Hoe kan jij deze persoon het beste van dienst zijn? Wat voor informatie zoekt hij/zij?

Houd altijd deze persona in je achterhoofd als je content maakt, laat maken, deelt of publiceert. Hoe specifieker je de behoefte van jouw ideale klant voor ogen hebt, hoe beter je content wordt. Kies je voor blogs over een bepaald onderwerp, of wekelijkse vlogs op YouTube? Misschien is een wekelijkse nieuwsbrief vol tips en inspiratie wel heel relevant voor hem/haar, of pak je de aandacht eerder op social media.

Kies kwaliteit boven kwantiteit. Vijf blogs schrijven die middelmatig beoordeeld worden is minder effectief dan één blog dat geweldig gevonden wordt. Investeer dus tijd en geld in de kwaliteit van je content marketing in plaats van in de kwantiteit.

 

Contentkalender

Als je je buyer persona en zijn buyer journey eenmaal gedefinieerd hebt, is het belangrijk om een contentkalender te maken. Hierin kun je vastleggen wat je wanneer publiceert. Het wordt zo makkelijker om consistent te blijven in je (online) uitingen; dit geeft je (potentiële) klanten vertrouwen en houvast. Ook geeft het je de mogelijkheid om echt te investeren in kwaliteit; een content marketing campagne die uiteindelijk zijn vruchten afwerpt.

 

Revenue Creative

Wil je weten wat een (content) marketing strategie jou op kan leveren, of heb je hulp nodig bij het vormgeven ervan? Revenue Creative levert business value door mee te denken vanuit de ondernemers-, sales- en marketingdoelstelling. Wij adviseren B2B klanten over hun (digitale) sales- en marketingstrategie en de organisatorische impact daarvan. Ons hybride team zorgt voor ondersteuning bij de uitvoering van de digitale verbeteringen en het behalen van de marketing- en salesdoelstelling. www.revenuecreative.nl

English