Skip to main content

De digitale marketing transformatie

Wat is er nodig om te slagen in digitale marketing transformatie en waarom slagen sommige bedrijven er niet in het succesniveau te bereiken dat ze verwachtten?

Van de vele uitdagingen waarmee bedrijven momenteel worden geconfronteerd, staat digitale transformatie bovenaan de prioriteitenlijst. Hier zijn enkele statistieken die suggereren dat het misschien de belangrijkste prioriteit is:

 Digitale transformatie infographic

 Digitale transformatie vereist technologie, dus hoeveel moeten we kiezen? De onderstaande afbeelding illustreert hoe het aantal marketingtechnologieën is gegroeid van het jaar 2011 tot 2018. Er zijn nu meer dan 7.000 verschillende marketingtechnologieën waaruit je kunt kiezen om te helpen bij jouw digitale transformatie.

 Schermafbeelding 2018-11-14 om 10.27.05

Deze technologieën omvatten niet alleen software die je direct kunt kopen en bezitten, maar ook software als een service (SaaS) die je kunt gebruiken.

Het is duidelijk dat digitale transformatie een enorme taak is. Je moet het initiatief voor digitale transformatie zorgvuldig plannen om te slagen. Veel bedrijven schieten tekort om de volgende redenen:

  • Het niet volledig definiëren van de uitkomsten
  • Het niet begrijpen van de volledige scope
  • Nalaten om de nodige vaardigheden in te huren of te behouden om te plannen en uit te voeren
  • Het niet erkennen van het belang van organisatie verandermanagement
  • Het niet definiëren van de resultaten

Wat probeer je te bereiken? Wat zijn je doelen? Als je geen duidelijk beeld hebt van waar je wilt zijn in x hoeveelheid tijd, is het zeer waarschijnlijk dat je poging tot digitale transformatie niet succesvol zal zijn. Duidelijk gedefinieerde uitkomsten en vereisten zijn essentieel voor een initiatief voor digitale transformatie.

Elk groot initiatief vereist realistische mijlpalen. Je moet mijlpalen instellen voor geplande prestaties in elk kwartaal, omdat digitale transformatie niet in één kwartaal kan worden voltooid.

 

Niet in staat om de reikwijdte te begrijpen

Digitale transformatie gaat niet alleen over het inzetten van een reeks nieuwe technologie en vervolgens het klaren van de klus. Digitale transformatie omvat gegevens, mensen, processen en technologie. Als bedrijf moet je verandering in de hele organisatie kunnen bewerkstelligen. Het digitale transformatie-initiatief moet door het hele bedrijf worden overgenomen en deel van de bedrijfscultuur worden.

 

Nalaten om de benodigde skills in te huren of te trainen

Digitale transformatie vereist een nieuwe reeks vaardigheden om succesvol te zijn. Je hebt mensen nodig die weten hoe je alle nieuwe technologie moet gebruiken die je probeert in te schakelen. Je hebt mensen nodig die begrijpen hoe digitale platforms werken, hoe sociale media werken en hoe de gegevens van al deze bronnen kunnen worden gebruikt en worden beheerd. Zonder de juiste mensen, is alles wat je hebt een reeks nieuwe technologieën zonder effectieve resultaten.

 

Het niet erkennen van het belang van Organisatie verandermanagement

Digitale transformatie heeft implicaties buiten de marketingorganisatie. Als je niet begrijpt dat het organisatorische veranderingen vereist om te kunnen werken, ga je je resultaten nooit behalen.

Het is belangrijk om te erkennen dat digitale transformatie een marathon is en geen sprint. Je moet jezelf temperen en beseffen dat het 2-3 jaar kan duren om te komen waar je naartoe wilt.

 Door deze valkuilen te vermijden, kun je jezelf opmaken voor een succesvolle digitale transformatie die jouworganisatie naar het volgende niveau van marketing brengt.

 

Hulp nodig bij digitale Marketing transformatie?

Lees er meer over in ons E-book: Transformatie in B2B marketing.

Of neem direct contact met ons op!

English