Skip to main content

Binnen het gestaag transformerende veld van de B2B online marketing ontstaat de laatste jaren behoefte aan een nieuw soort online marketeer. Wat een hedendaagse marketingafdeling nodig heeft is een Marketing Operations team met echte Marketing Technologen. Ze zijn niet eenvoudig te vinden, omdat de functie nog maar enkele jaren in opkomst is. Daarnaast is de behoefte eraan wisselend per bedrijf. Toch zal er in de toekomst meer en meer behoefte zijn aan Marketing Operations. Maar wat is dit precies voor een functie en waarom is hij zo essentieel? Dat maken we duidelijk in deze blog.

Wat is Marketing Operations?

Marketing Operations is momenteel een gewilde functie. Waarom? Door de opkomt van snel veranderde technologieën en omdat er behoefte is aan meer transparantie, efficiëntie en verantwoordelijkheid op de marketingafdeling. Ook de druk die sales legt op de marketing om ook bij te gaan dragen aan het maken van winst, vergroot de noodzaak om als marketeer mee te gaan met de tijd. Zoals wij bij Revenue Creative zeggen: de marketeer dient verantwoordelijk te worden voor herhaalbare, meetbare en voorspelbare marketingacties die effectief bijdragen aan het behalen van winst. Je ontkomt daarbij niet aan het inzetten van technologie die echt iets bijdraagt aan de effectiviteit van de marketingcampagnes.

Marketing Operations is het technologische raderwerk van de marketingafdeling, bindt verschillende afdelingen binnen een organisatie aan elkaar en zorgt ervoor dat de verschillende actoren dezelfde richting op werken, met een duidelijke verantwoordelijkheid.

Vier verschillende fases van Marketing Operations

Marketing Operations is een functie die bij elke organisatie anders tot zijn recht komt. Marketing is nooit een eenduidig vakgebied en zal altijd mee moeten bewegen met de samenleving, de organisatie en de beschikbare middelen. Denk maar eens aan de grootte van een bedrijf en het stadium van marketing waarin zo’n bedrijf zich bevindt. Alleen dat al maakt een enorm verschil voor de werkzaamheden van de medewerkers.  Grofweg kunnen er vier fases onderscheiden worden binnen de ontwikkeling van een Marketing Operations team. Net als bij de vier fases van marketing (Traditionele Marketing – Leads genereren – Vraag genereren – Revenue Marketing) heeft Marketing Operations de verschillende stappen nodig om te evolueren tot de benodigde eindfase.

De vier fases zijn: efficiënte, effectieve, hub en strategische Marketing Operations.

 

Fase 1: Efficiënt

Een efficiënte Marketing Operations aanpak richt zich meestal op het gebruik en de integratie van huidige marketing technologie met databeheer. Deze vorm van Marketing Operations is ook verantwoordelijk voor het uitvoeren van campagnes, omdat hier de technologische kennis zit. Er wordt samengewerkt met sales omdat deze marketingafdeling zich bewust is van hun gezamenlijke verantwoordelijkheid voor winst.

 

Fase 2: Effectief

Een effectieve Marketing Operations aanpak streeft naar de beste inzet van activiteiten en processen om in het algemeen de effectiviteit van Marketing Operations te vergroten. Dit soort team richt zich ook op data, metingen en rapportages.

 

Fase 3: Hub

Hub Marketing Operations opereert als de bindende factor van alle benodigde partijen binnen de organisatie. Marketing, sales, de klant, IT en financiën worden door deze Marketing Operations afdeling samengebracht en in dezelfde richting geleid. De resultaten van de gehele organisatie worden verbeterd doordat dit team inzichten biedt en bruggen slaat tussen de verschillende delen van marketing en de organisatie. Er wordt structuur en automatisering aangebracht, verantwoordelijkheden worden duidelijk verdeeld over de afdelingen en alle neuzen staan dezelfde kant op.

 

Fase 4: Strategisch

Een strategische Marketing Operations afdeling bevat een zeer breed scala aan functies. Ze passen helemaal binnen het beeld van Revenue Marketing, genereren vraag en zijn verantwoordelijk voor het maken van winst. Daarnaast zijn ze niet alleen verantwoordelijk voor het verbeteren van marketingresultaten, maar ook voor het reduceren van kosten. Naast het voldoen aan de voorgaande drie fases is een strategische Marketing Operations verantwoordelijk voor zijn acties, is hij in staat relevante data te rapporteren waardoor marketingactiviteiten inzichtelijk, meetbaar en herhaalbaar zijn.

 

Heb jij de juiste mensen in huis?

Ben jij in staat de volgende stap te zetten in het kader van Marketing Operations? Voldoen jouw medewerkers aan de omschrijving ‘Marketing Technoloog’? Weet jij waar je dit soort helden vindt of ben je in staat je medewerkers op te (laten) leiden?

Revenue Creative levert business value door mee te denken vanuit de ondernemers-, sales- en marketingdoelstelling. Wij adviseren B2B klanten over hun (digitale) sales- en marketingstrategie en de organisatorische impact daarvan. Ons hybride team zorgt voor ondersteuning bij de uitvoering van de digitale verbeteringen en het behalen van de marketing- en salesdoelstelling. www.revenuecreative.nl.

English