Skip to main content

Vorige jaar maakte Google bekend dat ze naar een Mobile-First index gaan. Diverse signalen op de mobiele pagina’s gaan leidend worden om beter zichtbaar te worden in Google. Je ziet vaak dat veel bedrijven hun website voor de mobiele telefoon beperken. De inhoud komt niet overeen met de desktop variant. Pas jij dit toe binnen jouw organisatie, dan raden we je af dit snel te veranderen. Mobile First Index is erg belangrijk geworden. In deze blog nemen we je mee in deze nieuwe marketingtrend.

In onze vorige blog schreven we al dat een mobielvriendelijke website een must is in 2017. Sinds 2015 zoeken mensen steeds vaker opdrachten via de mobiele telefoon dan vanaf een desktop. Dit is ook het geval binnen Nederland. Deze trend is vooral zichtbaar onder jongeren. Nog niet in ieder land is Mobile First het grootste, maar grote organisaties, zoals Google voeren dit wel al wereldwijd door.

 

Wat houdt Mobile First Index precies in?

Mobile First Index is een nieuwe term binnen de marketingwereld. Een jaar geleden was het vooral belangrijk dat jouw website op desktop op allerlei punten hoog scoorde, zodat je goed vindbaar was in een zoekmachine. Momenteel is de mobiele website belangrijker geworden. Google kijkt eerst naar je mobiele website en daarna pas naar de desktopversie van jouw website.

Afgelopen jaar heeft Google een accelerated mobile pages (AMP) geïntroduceerd. Dit zijn pagina’s die getoond worden op mobiele apparaten en geoptimaliseerd zijn om zo snel mogelijk te laden op deze apparaten. Een AMP is dus eigenlijk een ‘uitgeklede pagina’ van de originele pagina op een desktopversie. Voor bekende CMS, zoals WordPress en Drupal is er een plug-in beschikbaar waarmee AMP geactiveerd kan worden.

40 procent van de mobiele bezoekers haakt af wanneer een pagina niet binnen drie seconden geladen is. Veel mobiele websites laden momenteel nog erg sloom óf zijn zo gebouwd dat ze veel relevante content missen die wel zichtbaar is op desktopversie. Er valt nog een flinke slag te slaan voor veel bedrijven.

 

Tips om jouw bedrijf voor te bereiden voor Mobile First Index

1.     Een goede mobiele versie van je website
Start met het bekijken van je huidige mobiele versie van je website. Google heeft een speciale website ontwikkeld waarop jij kan controleren of je website mobiel vriendelijk is. Deze tool geeft je daarnaast direct wat adviezen. Bijvoorbeeld dat het beter is om de afbeeldingen kleiner te maken.

2.     Laadtijd
Laad jouw mobiele website niet binnen drie seconden, dan loop je heel wat bezoekers en leads mis. De laadtijd is ontzettend belangrijk. De bezoeker gaat direct weer weg én opzoek naar een website die wel snel laadt. Zorg er dus voor dat je geen hele grote afbeeldingen/video’s op je homepage hebt staan. Dit zorgt er namelijk voor dat het lang duurt voordat die geladen is. Hou het simpel en richt jouw website zo in dat de bezoeker de informatie krijgt die die zoekt en geen onnodige andere informatie.

3.     Internal links
Zorg ervoor dat je mobiele website een goede structuur heeft met heldere URL’s:

Voorbeeld
Goed:  www.revenuecreative.nl/#blogs
Fout: www.revenuecreative.nl/content-type?id=11223&

4.     Site structuur
Zorg ervoor dat de structuur van de mobile website goed in elkaar zit en dat de bezoeker niet bij doodlopende pagina’s eindigt. Zorg dat je de bezoeker constant relevante content aanbiedt. En zorg voor een logische structuur, zodat de bezoeker niet onverwachts op pagina’s terecht komt waar die niet om vraagt, want dan ben je deze bezoeker meteen weer kwijt.

Kortom Mobile First is ongelofelijk belangrijk geworden en zal ik de toekomst nog een grotere rol gaan spelen. Zorg er dus voor dat jij je desktopwebsite ook in een mobiele website kunt serveren.

 

Wil jij die extra stap zetten?

Revenue Creative levert business value door mee te denken vanuit de ondernemers-, sales- en marketingdoelstelling. Wij adviseren B2B klanten over hun (digitale) sales- en marketingstrategie en de organisatorische impact daarvan. Ons hybride team zorgt voor ondersteuning bij de uitvoering van de digitale verbeteringen en het behalen van de marketing- en salesdoelstelling www.revenuecreative.nl

English