Skip to main content

In de serie In vier stappen naar professionele marketing nemen wij je mee langs de vier kernelementen van jouw professionele marketingstrategie. In deze blog beginnen wij bij de basis: merkidentiteit en positionering.

 

Als marketeer gebruik je een scala aan marketingmiddelen om de naamsbekendheid van je organisatie te vergroten en zoveel mogelijk leads te genereren. Belangrijk daarbij is om in al die marketingberichten een heldere, consistente boodschap te verkondigen die in lijn is met de identiteit van jouw organisatie. En laat dat nou precies de kern van deze blog zijn: een heldere merkidentiteit en sterke positionering vormen de basis voor het uitrollen van een succesvolle marketingstrategie. Wij vertellen je in deze blog hoe je jouw unieke identiteit bepaalt en op welke manier deze vervolgens samenhangt met een sterke positionering.

 

Het probleem met de “Over ons” pagina

Pak eens een willekeurige organisatie en lees de pagina “Over ons” op de website. Gegarandeerd dat er begrippen staan als ‘klantgericht’, ‘betrouwbaar’, of ‘vooruitstrevend’. Deze niet nader uitgewerkte containerbegrippen zeggen weinig specifieks over de organisatie en onderscheiden de organisatie op geen enkele manier van andere ‘klantgerichte’ of ‘betrouwbare’ organisaties. Vaak hebben zelfs medewerkers de grootste moeite om verdere invulling of duiding van deze begrippen te geven. Het resultaat is weinig herkenning van de organisatie bij zowel klant als medewerker.

Het overduidelijke probleem hier is het ontbreken van een helder gedefinieerde merkidentiteit. Een goede merkidentiteit vertelt het verhaal van jouw organisatie, wie je bent, wat je oplost en vooral waaróm. Jouw identiteit onderscheidt jou van anderen, maakt dat medewerkers voor jou willen werken en zorgt dat klanten bij jou willen kopen. O zo belangrijk dus, maar vaak een vergeten kindje.

 

Hoe bepaal ik mijn merkidentiteit?

Het bepalen van je merkidentiteit is mogelijk aan de hand van vijf simpele elementen die onderdeel zijn van iedere merkidentiteit.

  1. Visie: Wat is de toekomst van jouw organisatie in één zin? Waar sta jij voor?
  2. Missie: Wat is het doel van jouw organisatie in heldere taal? Hoe motiveer jij klanten en medewerkers?
  3. Essentie: Wat is de essentie, de ziel, het hart van jouw organisatie in één woord? Welke emoties roept jouw organisatie bij klanten en medewerkers op?
  4. Persoonlijkheid: Hoe spreekt, reageert, denkt, handelt jouw organisatie? Wie zou jouw organisatie zijn als mens?
  5. Value proposition: Wat is de unieke en onderscheidende waarde van jouw product of dienst? Wat is jouw belofte aan de klant?

Pas als je de tijd neemt om deze vijf elementen te duiden en in te vullen, kan je merkidentiteit worden gecommuniceerd naar de buitenwereld: positionering.

 

Van merkidentiteit naar positionering

Identiteit is altijd in beweging, juist omdát het een verhaal is. Een sterke positionering vertaalt dat verhaal vervolgens in heldere bewoordingen, en laat bovenal zien waarnaartoe jouw organisatie op weg is. Door jouw verhaal te vertellen legt positionering de verbinding tussen je merkidentiteit en de wensen en behoeften van je klant.

Daarnaast voelt niet alleen de klant, maar ook de medewerker zich bij een sterke positionering onderdeel van een groter geheel. Een mooi verhaal dus, met voor elke medewerker een eigen hoofdrol. Een goed gepositioneerde organisatie roept dan ook herkenning op bij klant (hé, dat zijn zij!) én medewerker (hé, dat zijn wij!).

 

Hoe breng ik dit in de praktijk?

Ik hoor je al denken: fijn, al die theorie, maar hoe breng ik dit in de praktijk? De volgende stap op weg naar professionele marketing is dan ook een juiste en effectieve digitale strategie om je doelgroep te bereiken, te verleiden en te binden. Hiervoor is een helikopterview nodig, van waaruit je jouw doelgroep, koopproces en marktpotentieel in kaart brengt.

Maar nu lopen we ietwat op de zaken vooruit. Een digitale strategie is enkel en alleen effectief als het fundament is gebouwd: een sterke positionering waarin je met behulp van jouw heldere merkidentiteit het unieke verhaal van jouw organisatie vertelt, aan klant én medewerker.

 

Benieuwd hoe jij je merkidentiteit en positionering sterker kunt maken? Revenue Creative helpt je graag. Klik op onderstaande knop voor het maken van een afspraak!

Maak een afspraak

English