Skip to main content

De afgelopen jaren is er veel veranderd in de b2b marketing en communicatiewereld. Waarin eerst de focus lag op het zenden van berichten, is dat anno 2017 totaal veranderd. Bedrijven zijn geen organisatie1.0 meer, maar zijn getransformeerd naar een organisatie 3.0; het gaat niet alleen meer om het zenden van een boodschap. Communicatie en b2b marketing is continue in constructie. Dit ontstaat door de interactie aan te gaan met de klant en daarop in te spelen met een passende strategie. De belangrijkste vraag die je als organisatie nu moet stellen is: hoe stel je je klant centraal en wordt je een organisatie 3.0?

Van massa naar persoonlijke communicatie

Met de komst van de smartphone en het digitale tijdperk, heeft de klant veel meer macht gekregen. Bedrijven konden in het verleden veel via eenrichting communiceren. Consumenten kunnen alles tot in de details online uitzoeken over een organisatie. Prijs, service, reviews, alles is online te vinden. Daarnaast is mond-tot-mond reclame erg belangrijk geworden en controleert een consument voordat die een aankoop doet vaak eerst even in zijn eigen vriendenkring. Met het alleen zenden van informatie, kom je er dus niet. Het is belangrijk om in te haken op wat de klant belangrijk vindt.

 De klant is koning

Je klant is koning, dus luister vooral naar wat zij wil. Het in kaart brengen van de Revenue cycle is daarbij erg belangrijk. Zo kom je erachter waar je potentiële klant behoefte aan heeft in de verschillende fases van zijn klantreis. Zodra je dat helder hebt, kun je met een passende strategie inspelen op deze momenten. Op deze manier ben je de (potentiële) klant een stapje voor en voelt de klant zich koning. Hij ziet dat je als bedrijf inspeelt op zijn wensen en behoeften en voelt zich speciaal.

 Maak ze ambassadeurs voor je organisatie

Het kost als organisatie in deze tijd meer energie om effectief te communiceren. Maar de klant centraal zetten en inspelen op zijn wensen en behoeften betaalt zich uiteindelijk uit. Want zodra jij de klant continue centraal zet binnen de organisatie, gaat de klant zich steeds specialer voelen. Als in deze tijd klanten ‘fan’ worden van je organisatie, dan zit je goed. Deze klanten zullen ambassadeurs worden van je organisatie en gaan over je praten. En dat is wat je nodig hebt in dit digitale tijdperk. Deze fans zullen dan ‘gratis’ over je gaan communiceren.

 8 Tips om ze ambassadeurs te maken

De basis voor het maken van ambassadeurs van je klanten is klantvriendelijkheid. Wij geven je enkele algemene tips hoe jij de klant meer centraal kunt zetten. Deze tips kunnen je helpen om klanten ambassadeurs te maken van een organisatie:

  1. Een persoonlijke benadering. Je gebruikt de naam van je klant;
  2. Bedank je klant voor ieder moment dat je hem spreekt of iets voor hem betekent. Geef hem aandacht;
  3. In welke fase bevindt de klant zich en wat heeft de klant in deze fase nodig?
  4. Denk mee met de klant en kom met een passend advies. Ook op momenten als de klant er niet direct om vraagt;
  5. Denk proactief mee met de klant;
  6. Vraag regelmatig om feedback aan de klanten. Hier kun je van leren en op inspelen. De minder goede punten, kun je dan snel aanpakken en de ‘wauw’-momenten van de klant, kunnen weer goed ingezet worden in de communicatie van je bedrijf.
  7. Kruip in de huid van je klant (klant centraal stellen, o.a. buyer persona profilering). In de gehele klantreis kan dan relevante informatie worden gegeven aan de klant. De klant ervaart dit als positieve touchpoint met de organisatie en wordt enthousiast over jou;
  8. Zorg dat je boodschap/communicatie altijd relevant, onderscheidend en geloofwaardig is.

Echt ‘gratis’ reclame bestaat bijna niet. Het is vooral belangrijk dat je investeert in een goed onderzoek naar de wensen en behoeften van je klant. Daaruit volgt dan een passende b2b marketingstrategie. Als je daarin investeert, dan krijg je ‘gratis’ mond-tot-mond reclame van je fans terug. Wij bij Revenue Creative helpen je graag om vast te stellen wie voor jou je meest aantrekkelijke klanten (groepen) zijn, de klant centraal stellen, kijken naar zijn klantreis, de touchpoints per kanaal in kaart brengen, hoe je uiteindelijk hier waarde aan toe kunt voegen als organisatie en hoe je het interne bedrijfsproces hierop inricht.

Wil jij die extra stap zetten?

Revenue Creative levert business value door mee te denken vanuit de ondernemers-, sales- en marketingdoelstelling. Wij adviseren B2B klanten over hun (digitale) sales- en marketingstrategie en de organisatorische impact daarvan. Ons hybride team zorgt voor ondersteuning bij de uitvoering van de digitale verbeteringen en het behalen van de marketing- en salesdoelstelling www.revenuecreative.nl

English