Skip to main content

Het vakgebied van B2B marketeers is de afgelopen jaren flink veranderd. Er zijn heel wat factoren die bijdragen aan deze transformatie. In deze blog beschrijven wij de grootste transformaties in de B2B marketingmarkt. Zodat jij als B2B marketeer weet hoe je van een traditionele marketeer een Revenu Marketeer wordt.

Het digitale tijdperk

Waarin 10 jaar geleden de marketeer vooral bezig was met het zenden van een boodschap, is dat nu totaal veranderd. Het digitale tijdperk heeft de B2B marketingmarkt veranderd. De klant is online te vinden en het is hierdoor eenvoudiger geworden om te kijken wat de klant te vertellen heeft en hoe hier effectief op in te haken. Zorgen dat jouw B2B marketingstrategie aansluit bij de wensen en behoefte van de klant. Niet alleen voor de klant biedt dit digitale tijdperk ontelbare kansen, ook voor bedrijven zit het vol nieuwe mogelijkheden. Zij kunnen gebruik maken van sociale media, het schrijven van relevante content in blogs/ whitepapers/e-books en de doelgroep persoonlijk benaderen met de ontelbare mogelijkheden die de onlinewereld heeft.

Uit een recent onderzoek blijkt ook dat het grootste gedeelte van de B2B klanten momenteel haar Buyer Journey aflegt via digitale kanalen. Je kan er dus niet meer omheen als B2B Marketeer. Je moet mee met deze digitale trend.

De manier van aankopen doen

Tegenwoordig doen particuliere en zakelijke kopers op een geheel andere manier een aankoop dan voorheen. Dit komt mede door de digitale transformatie. Men is in staat om zich online goed te oriënteren voordat zij een online aankoop doet. Denk daarbij aan het bezoeken van websites, het zoeken in zoekmachines, het bekijken van sociale media, het lezen van blogs, het bekijken van online video’s, het opzoeken van reviews. De klant bepaald na het doen van deze online oriëntatie, waar zij een aankoop wilt doen. Vroeger had de klant deze mogelijkheid niet. Waardoor hij koos voor de dichtstbijzijnde klant of de klant met de meest grote zendende traditionele reclame.

Naast dat dit digitale tijdperk voor een andere manier van aankopen heeft gezorgd, is ook de macht van de klant flink veranderd. De klant had vroeger geen macht. Bedrijven konden zeggen wat zij wilden met hun reclame. Het alleen zenden van traditionele marketing was voldoende. Momenteel heeft de klant veel macht. De klant verwacht hierdoor ook meer van bedrijven. Bedrijven moeten veel meer moeite doen om een klant voor zich te winnen. Dat betekent voor de huidige B2B Marketeer:

  • Ken je doelgroep;
  • Breng de gehele Buyer Journey van jouw doelgroep in kaart;
  • Verbeter de ‘au’-momenten en promoot je ‘wauw’-momenten;
  • Bied relevante en persoonlijke content op de juiste momenten tijdens de Buyer Journey;
  • Maak ambassadeurs van je klanten.

De functie van een marketingmedewerker

De huidige B2B marketeer is steeds vaker verantwoordelijk voor het maken van winst. De druk om marketing directer te koppelen aan winst komt van verschillende kanten van de organisatie op de marketeers af. Vroeger was de B2B marketeer verantwoordelijk voor marketinguitingen. Dit was vóór het digitale tijdperk, een tijd waarin B2B marketing nauwelijks meetbaar was. Nu in het digitale tijdperk, krijgt de B2B marketeer te maken met veel meer meetbare mogelijkheden. Op deze manier kan de B2B marketeer veel effectiever marketingactiviteiten inzetten.

B2B marketing is meetbaar en afrekenbaar. De huidige B2B marketeers moeten kunnen aantonen dat hun ingezette B2B marketingactiviteiten bijdragen aan het maken van winst.

  • B2B marketing moet een bijdrage leveren aan de groei van de onderneming.
  • B2B marketing moet medezorgen voor het maken van winst
  • B2B marketing en sales moeten effectiever gaan samenwerken

Al deze veranderingen in het B2B marketingvakgebied zorgen voor een nieuwe B2B marketing, het hebben van een effectieve digitale marketingstrategie; het worden van een Revenue Marketingorganisatie.

Wie is Revenue Creative?

Heb je na het lezen van deze whitepaper vragen over hoe je jouw marketingbeleid effectiever in kunt zetten? Revenue Creative is een organisatie met creatieve denkers en praktische doeners: we leveren business value door mee te denken vanuit de ondernemers-, sales- en marketingdoelstelling. Wij adviseren B2B klanten over hun (digitale) sales- en marketingstrategie en de organisatorische impact daarvan. Ons hybride team zorgt voor ondersteuning bij de uitvoering van de digitale verbeteringen en het behalen van de marketing- en salesdoelstelling. www.revenuecreative.nl

English