Skip to main content

Anno 2020 is de transitie van tekst naar beeld in volle gang. De komst van internet en de impact van sociale media hebben de transitie naar audiovisueel respectievelijk aangewakkerd en versneld. Even wat cijfers: zo’n 82% van al het internetverkeer bestaat inmiddels uit video’s, 45% van alle sociale mediagebruikers kijkt wekelijks meer dan een uur naar videocontent, en video’s worden ruim 10 keer vaker gedeeld op sociale media dan afbeeldingen en teksten.

Waarom video’s als onderdeel van mijn marketingstrategie?

Het moge dus duidelijk zijn dat videocontent de toekomst heeft. Maar waarom hebben video’s ook toegevoegde waarde als onderdeel van je marketingstrategie? Weer wat cijfers: 64% van de consumenten koopt sneller een product of dienst na het kijken van een gerelateerde video, en videomarketing verhoogt de doorklikratio in e-mails met 63%. Daarnaast wijzen psychologische inzichten uit dat videocontent beter blijft hangen in het menselijk brein dan geschreven content. Tevens is de drempel om video’s te bekijken lager dan om een artikel te gaan lezen. Dat geldt vooral voor de jeugd: die leest steeds minder, wil sneller consumeren en wijkt dus uit naar video’s als primaire informatievoorziening.

Verbazingwekkend genoeg gebruikt slechts 9% van het mkb momenteel videocontent als onderdeel van de marketingstrategie. Wellicht herken jij jezelf hierin en denk je: mijn bedrijf is te klein of niet geschikt voor videomarketing. Laat dat nou net niet waar zijn! Hieronder geef ik je de redenen waarom videomarketing ook voor jouw bedrijf geschikt is. Ook geef ik je tips voor een slimme videomarketingstrategie. Maar laten we beginnen met het definiëren van videomarketing.

 

Wat is videomarketing?

Het is niet lastig om videomarketing te definiëren: het gebruikmaken van video om jouw product of dienst aan een groter publiek te brengen. Video als middel om marketing te bedrijven, dus. Lastiger is het om dit concept te vertalen naar de praktijk. Hoe breng jij je boodschap adequaat over in een videoformat? Welk type video’s en welke kanalen gebruik je? En hoe begin je eigenlijk?

 

Hoe gebruik ik videomarketing?

Strategie

Videomarketing is er in verschillende soorten en maten. Bepaal altijd vooraf je doelstelling: wat wil je bereiken met de inzet van videomarketing? Wat is je strategie? Hoe sluit video aan bij je overige marketingactiviteiten? Leg jouw antwoorden op dit soort vragen vast in een videomarketingplan.

Content

Denk na over de lengte en het type video. De lengte moet goed aansluiten bij jouw product of dienst en bij de doelgroep die de video bekijkt. Je kunt kiezen voor een bepaald type video om mee te beginnen, of je kunt afwisselen tussen verschillende formats. Voorbeelden van typen video’s zijn introductievideo’s, vlogs, informatie- of animatievideo’s en salesvideo’s.

Techniek

Bepaal tot slot hoe je de video gaat opnemen. Besteed je de videoproductie uit, of heb je zelf de middelen voor productie? Wil je met meerdere professionele camera’s te werk gaan, of begin je met opnames via je iPhone?

 

Drie redenen waarom videomarketing ook voor jou geschikt is

Je bedrijf is nooit te klein of ongeschikt voor videomarketing. Zie hier waarom:

  1. Videomarketing kan worden ingezet door zeer uiteenlopende typen bedrijven. Dat komt doordat je verschillende doelen kan koppelen aan videomarketing. Zo kun je videocontent inzetten voor branding, informatievoorziening, entertainment of het gericht benaderen van doelgroepen. Voor ieder wat wils!
  2. Juist doordat slechts 9% van het mkb videomarketing bedrijft, ligt er voor jou een kans. Je onderscheidt je van andere bedrijven én profiteert van de eerdergenoemde voordelen van videomarketing, zoals het verhogen van de doorklikratio.
  3. Tot slot maakt het regelmatig uploaden van kwalitatief goede video’s je bedrijf geloofwaardig. Videocontent straalt professionaliteit uit, en dat leidt tot meer vertrouwen bij de klant. Hup, aan de slag met die video’s!

Tips

Tot slot geef ik je nog wat tips om jouw videomarketing tot een succes te maken:

  • Maak eerst een introductievideo waarin je je bedrijf introduceert alvorens te beginnen met andere videocontent. Dat is een goede basis voor je videomarketingstrategie.
  • Doe goed vooronderzoek naar de verschillende kanalen waarop je video’s kan posten. De meeste mensen kijken nog altijd video’s op YouTube, dus zorg dat je in ieder geval daar vertegenwoordigd bent.
  • Bepaal welk type video bij jouw bedrijf past. Let er ook op dat de juiste video op het juiste kanaal wordt gepost. Zo is de optimale lengte voor een video op Instagram 30 seconden, terwijl een video op YouTube gerust 5 tot 7 minuten mag duren.
  • Voor gevorderden: overweeg om je video te ondertitelen. De meerderheid van de sociale mediagebruikers bekijkt video’s met het geluid gedempt. Daarnaast hebben video’s niet per se geluid nodig, want afbeeldingen, woorden en infographics kunnen in sommige gevallen effectief genoeg zijn om je boodschap over te brengen.
Maak een afspraak
English