Skip to main content

Deze 5 ontwikkelingen in online marketing zullen in 2018 onmisbaar zijn!

Het is weer december: de maand om terug te kijken op een mooi marketingjaar, maar ook vooral een tijd om vooruit te blikken. Terugkijken is essentieel om conclusies te trekken over de volbrachte acties. Kijk je echter ook al snel vooruit, kan je meteen anticiperen op mogelijke trends waar je je nog niet zo bewust van was. Online marketing staat nooit stil! Vandaar hieronder vijf trends in B2B marketing waar jij komend jaar echt rekening mee moet houden.

 

Trend 1: De menselijke kant van marketing

Na alle technologische ontwikkelingen, tools, apps en systemen die bedrijven meer en meer in zijn gaan zetten, is het in 2018 tijd om ook de menselijke kant weer te benadrukken. Vergeet naast alle automation niet om de klant centraal te zetten; probeer te focussen op de problemen en emoties van je beoogde account en daar op in te spelen. Hoe mooi alle marketing automation tools ook werken, het blijft belangrijk om de menselijke, persoonlijke touch niet te vergeten. Dit heeft betrekking op verschillende domeinen:

  • Customer experience: blijf energie steken in het in kaart brengen van de customer journey. Wie hier niet op inspeelt, zal anno 2018 echt achter het net vissen.
  • Account based marketing: zoals we eerder schreven is deze vorm van B2B marketing echt een totale vernieuwing voor je marketingstrategie. Ook hierbij staat de klant / het beoogde account centraal en houd je het menselijke contact overeind met gebruik van digitale tools.
  • Personaliseren van advertenties: vooral op social media worden gebruikers tegenwoordig overspoeld door advertenties. Ze worden gauw blind voor al deze content, tenzij het gepersonaliseerd is. Sluit het écht aan bij waar ze op dat moment behoefte aan hebben? Dan zit je goed! Ook nieuw in opkomst is location based marketing; waarmee je dus in kunt spelen op de locatie waar iemand zich bevindt.
  • Directe communicatie: Facebook Messenger, WhatsApp of andere messenger apps worden steeds meer ingezet bij de communicatie van bedrijven naar klanten of prospects toe. Ook hier geldt dat het iets biedt wat webcontent of geautomatiseerde communicatie niet kan bieden: persoonlijke aandacht en gericht antwoord op iemands vragen.

 

Trend 2: Marketing automation

Uiteraard blijft marketing automation essentieel. Een B2B bedrijf dat nu nog handmatig marketing bedrijft loopt al in 2017 behoorlijk achter. De laatste jaren worden er steeds meer tools, apps en marketingsystemen ontwikkeld om je marketing-acties zo efficiënt en effectief mogelijk te maken. De mogelijkheden zijn haast oneindig! Om te zorgen dat je écht efficiënt, effectief en meetbaar te werk gaat, moet je ervoor zorgen dat je de juiste systemen, tools of apps inzet voor jouw bedrijf. Wat zijn jouw uitdagingen, behoeftes en doelen voor je bedrijf? Kies niet zomaar een tool die andere succesvolle bedrijven inzetten zonder zeker te weten dat dit ook voor jou de beste optie is.

 

Trend 3: Machine learning

Een extra ontwikkeling binnen de artificial intellegence van marketing automation tools is machine learning. Dit houdt in dat bijvoorbeeld marketing automation pakketten als Marketo en Act-On hun software automatisch kunnen verbeteren op basis van herkende gedragspatronen van gebruikers. Ook Google maakt gebruik van machine learning; de zoekmachine zal hierdoor de komende tijd steeds beter worden in het beoordelen van de kwaliteit van webcontent.

 

Trend 4: Algemene Verordening Gegevensbescherming

Ja, hij komt er echt aan: de Algemene Verordening Gegevensbescherming, of in het Engels: General Data Protection Regulation. Op 25 mei gaat deze nieuwe privacywet van kracht, waardoor er voor die tijd het één en ander zal moeten veranderen bij EU-bedrijven die data verzamelen. Eerder beschreven wij wat dat precies betekent voor jouw organisatie. Je krijgt onder andere zelf meer verantwoordelijkheid om aan te kunnen tonen dat jij aan de privacywet voldoet bij het verzamelen van gegevens. De privacyrechten van mensen worden versterkt en zij krijgen bijvoorbeeld ook het recht om gegevens te laten verwijderen. Zorg dus dat jouw CRM databases, marketing automation systemen en webfuncties helemaal in orde zijn voor deze wetsverandering in mei 2018.

 

Trend 5: Video content

Het kwam dit jaar ook al steeds meer voorbij, maar in 2018 zal het gebruik van video content echt toenemen. Door de enorme toename van content op het web wordt het steeds moeilijker om op te vallen en mensen echt te betrekken bij je boodschap. Door rijke content te leveren waar echt moeite in gestoken is, bereik je dit wel. Zorg ervoor dat de kijker in de eerste 3 seconden al geboeid wordt door je video, anders kun je het al vergeten. Ja, online marketing wordt een echte uitdaging met steeds meer participanten op de digitale snelweg. Houd ook de Virtual Reality mogelijkheden in de gaten!

Zie jij deze uitdagende nieuwe trends met enthousiasme tegemoet? Of vraag je je af of jouw organisatie nog wel in staat is jouw doelgroep te bereiken, aan je te verbinden en te behouden?

 

Revenue Creative helpt u graag! 

Revenue Creative levert business value door mee te denken vanuit de ondernemers-, sales- en marketingdoelstelling. Wij adviseren B2B klanten over hun (digitale) sales- en marketingstrategie en de organisatorische impact daarvan. Ons hybride team zorgt voor ondersteuning bij de uitvoering van de digitale verbeteringen en het behalen van de marketing- en salesdoelstelling. www.revenuecreative.nl.

English