Skip to main content

Een groot deel van de b2b-verkoopcyclus vindt online plaats zonder menselijke interactie. De online klantreis is vaak op maat gemaakt voor de klant met alle data die het bedrijf tot haar beschikking heeft. Met al deze data kan het bedrijf inspelen op alle fases van de klantreis: Consideration, evaluation, Adoption and Ongoing. En zorgen voor alleen maar ‘wauw’-momenten in iedere fase.

Een klantreis met alleen maar ‘wauw’-momenten zorgt voor een hele tevreden klant die ambassadeur zal zijn voor jouw organisatie.

Het gaat om de klant, niet om het merk

Veel bedrijven denken niet meteen aan de klant als het gaat om online marketing. Ze starten met de standaard online marketingactiviteiten: het bouwen van een website, schrijven blogs, inzet sociale media, inzet SEO etc. Maar zijn dit ook de punten die de klant belangrijk vindt tijdens haar reis?

  • Welke informatie zet jij bijvoorbeeld op je website?
  • Wat is de inhoud van de content die je maakt?
  • Welke zoekwoorden gebruik jij in je teksten?
  • etc. 

Een veel voorkomend scenario is echter dat het merk zich niet realiseert dat het niet meer om hen gaat, maar om de klant. Klant centraal, niet het merk.

Aan het begin van de reis moeten bedrijven en hun potentiële klanten elkaar leren kennen en leren hoe ze een win-winrelatie kunnen ontwerpen. Als het merk over zichzelf praat in plaats van te luisteren naar de behoeften van de klant, gaat de relatie waarschijnlijk nergens heen. Het is alleen maar heel hard roepen wie je bent. En ook al denk je dat jouw uitstraling onderscheidend is. Het niet inspelen op de wensen van de klant, is de grootste fout die je kunt maken.  

Wat gebeurt er wanneer een klantrelatie zich slecht ontwikkelt?

Het niet luisteren naar de klant en het niet inspelen op haar wensen, zal er voor zorgen dat klanten ontevreden worden en op zoek gaan naar een partij die wel naar hen luistert. Het investeren in een sterke klantrelatie is dus essentieel. Je hele marketingstrategie moet inspelen op jouw klant. In iedere fase van de reis. Je kunt nog zo goed van start gaan, maar als het einde van de reis niet goed verloopt, zal de klant een negatieve ervaring over houden en dit verder verspreiden in de wereld. Een klantrelatie die zich slecht ontwikkelt, zal er dus voor zorgen dat je klanten ontevreden worden en negatief over je gaan praten. Het zal dus een negatieve invloed hebben op de reputatie van je bedrijf.

Hoe word ik klantgericht?

Klantgericht worden kan enorm moeilijk zijn. Het betekent het integreren van systemen, data en processen om klantgerichte campagnes mogelijk te maken. In plaats van e-mails maandelijks consequent te versturen, moet marketing leren om prospects te voeden met passende aanbiedingen op basis van hun interacties. Oftewel:

‘de juiste boodschap op het juiste moment in het juiste formaat en kanaal’

Sales moet leren het gesprek aan te gaan en op het juiste moment in gesprek te gaan, en hun aanpak afstemmen op basis van activiteitengeschiedenis. Alle klantcontactpunten moeten worden georkestreerd.

Als je je richt op de klantervaring versus “de manier waarop we het altijd hebben gedaan”, zullen jouw klantrelaties naar een hoger niveau gaan. Je bedrijf gaat over van tactische marketing naar Revenue marketing. En je klanten zullen dit gaan ervaren als een vloeiende goed lopende klantreis. Zij zullen minder onsamenhangende communicatie ervaren, maar juist meer relevante informatie die inspelen op hun wensen en behoeftes.  

De reis verloopt vloeiend voor je klanten. Ze kopen, blijven kopen, kopen meer en.. het belangrijkste ze vertellen over je. Het is een win-win situatie! Je investeert in een vlekkeloze reis voor jouw klant en zij worden ambassadeurs van je organisatie.

Ons team

Richt jouw B2B-marketingstrategie op het juiste, jouw klant. Vele klanten hebben wij geholpen met het in kaart brengen van hun Buyer Journey om zo online marketing effectief in te zetten. Met als resultaat: meer klanten, meer tevreden klanten en meer omzet.

Daar is het waar het uiteindelijk om draait, het winstgevend maken van je marketingactiviteiten. Ons online Marketing team helpt je graag verder. Om samen te komen tot mooie resultaten!

Plan meteen een kennismakingsgesprek in!

Maak een afspraak
English